De gevaren van roken

Article banner

Bij het roken van een sigaret komt enerzijds nicotine vrij, de stof die jou verslaafd maakt, en anderzijds 4 000 schadelijke chemicaliën. Lees hier meer over de schadelijke effecten van roken.

JE WEET DAT ROKEN SLECHT VOOR JE IS

De gevaren van roken

Elke keer als je een sigaret rookt, inhaleren je longen een cocktail van chemicaliën die vervolgens in de bloedsomloop terecht komen en naar alle hoeken van je lichaam worden gestuurd. Dit zorgt ervoor dat het bloed dikker wordt en dat de bekleding van je bloedvaten smaller wordt. Zo gaat het zuurstofgehalte in je bloed omlaag, waardoor je hartslag omhoog gaat. Samen verdubbelen deze schadelijke effecten het risico op een hartaanval of beroerte.

Het goede nieuws is dat het risico op een hartaanval 12 maanden nadat je bent gestopt met de helft is afgenomen. Na twee jaar is het risico op een beroerte nog maar half zo groot als bij een niet-roker en na vijf jaar is het hetzelfde als bij iemand die nog nooit heeft gerookt

“Elke keer dat je sigarettenrook inhaleert worden er kleine teerdeeltjes afgezet in je longen, waardoor het lastiger wordt om adem te halen.”

De gevaren van roken voor je longen

Teer bedekt niet alleen de bekleding van de longen, maar stimuleert ook de ontwikkeling van kwaadaardige cellen in het lichaam.

Je produceert meer slijm en kunt gaan hijgen en hoesten. Tevens vergroot roken het risico op diverse longziekten, waaronder longkanker.

Roken maakt je minder vruchtbaar

Roken heeft niet alleen gevolgen voor je levensverwachting, maar kan ook schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid en je seksuele welzijn.

Roken tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Versterk je kansen met NiQuitin®.