De effecten van roken op tieners

Article banner

Je weet dat roken ernstige risico's met zich meebrengt voor je gezondheid. Maar wist je ook dat het ervoor kan zorgen dat je lichaamsgewicht toeneemt, dat je er puistjes van kunt krijgen en dat het bij meisjes kan leiden tot gezichtsbeharing?

HOE JONGER JE START MET ROKEN, DES TE ERGER DE EFFECTEN ZIJN!

En dat zijn nog niet alle problemen. Denk bijvoorbeeld ook aan een minder fit lichaam,
tanden die gelig worden, een slechte adem, broos haar en een grauwe, doffe huid.

Het goede nieuws is dat je lichaam van een aantal schadelijke effecten van roken kan herstellen. En hoe eerder je stopt, des te beter!

Of je nu net bent begonnen met roken of je zorgen maakt over iemand anders, lees verder om te zien welke effecten roken kan hebben op tieners. Jongeren (12 t/m 17 jaar) mogen NiQuitin® alleen gebruiken op advies van een arts.

Untitled-16

Slechte conditie

Roken is zeer schadelijk voor je conditie, zowel ten aanzien van je mogelijke prestaties als qua uithoudingsvermogen.

Dit geldt zelfs voor jonge mensen die regelmatig sporten. Door roken krijg je namelijk minder zuurstof in je bloed en ben je dus sneller moe.

Minder energie

Mensen die roken hebben een minder goede bloedsomloop en minder zuurstof in hun bloed. Dat zou kunnen verklaren waarom je hoofdpijn krijgt en waarom je nooit genoeg energie lijkt te hebben.

Untitled-15

Slecht voor huid en haar

Rokers hebben een grotere kans om grijs te worden en hun haar te verliezen dan niet-rokers. Ze lopen ook meer kans op puistjes en acneproblemen. Dat komt doordat roken de bloedsomloop verzwakt wat het risico op infecties vergroot. Ook krijg je van roken gele tanden en een slechte adem.

Rokers worden sneller oud dan niet-rokers en het resultaat is niet al te fraai. Bereid je alvast maar voor op kraaienpootjes, rimpels rond je mond, donkere kringen onder je ogen en een huid die er dof en grauw uitziet.

Untitled-13

Het kost een boel geld

Je steekt je geld niet in de fik. Waarom laat je het dan wel in rook opgaan? De gemiddelde roker rookt 17 sigaretten per dag. Als je omgerekend € 6,60 kwijt bent aan een pakje van 20 sigaretten, is dat € 2.048​,- per jaar. Als je in hetzelfde tempo blijft roken, heb je over tien jaar € 20.480​,- verspild aan sigaretten. Dan moet je jezelf toch afvragen of dat het waard is.


Als je al die negatieve dingen bij elkaar optelt,
kun je eigenlijk maar één besluit nemen:
tijd om te stoppen!