Effecten van passief roken

Article banner

Het inademen van secundaire rook, ook wel ‘passief roken’ of ’meeroken’ genoemd, vergroot de kans op kanker, hartkwalen, een beroerte en longproblemen en is in het bijzonder schadelijk voor kinderen.

Gevaren van passief roken

Je zou misschien denken dat de meeste gevaarlijke chemicaliën in sigaretten worden geïnhaleerd door de roker zelf, maar het tegendeel is waar. Er zijn namelijk twee soorten sigarettenrook. Er is hoofdstroomrook, die rechtstreeks wordt ingeademd via het mondstuk van de sigaret en zijstroomrook die van het brandende uiteinde komt.

Als andere mensen secundaire rook inademen, inhaleren zij zijstroomrook en uitgeademde hoofdstroomrook die zich vermengt met de omgevingslucht. Hoewel je deze rook niet rechtstreeks inhaleert, bevat zijstroomrook een veel grotere gehalte aan gifstoffen en kankerverwekkende stoffen. Dit maakt het vier keer zo schadelijk als hoofdstroomrook.

De effecten van passief roken op kinderen

Passief roken is met name gevaarlijk voor kinderen. Baby’s en kinderen die worden blootgesteld aan secundaire rook lopen een verhoogd risico op longproblemen.

Onzichtbaar maar nog wel aanwezig

Sigarettenrook kan nog ruim twee uur in de lucht blijven hangen, zelfs als het raam open staan. Bovendien blijft het lang aanwezig in een ruimte waar regelmatig gerookt wordt, ook al kun je het niet meer zien of ruiken. Sterker nog: bijna 85% van tabaksrook is niet zichtbaar met het blote oog. Het kan zich ophopen op allerlei oppervlakken zoals kinderspeelgoed en kleding. Als je gaat roken, dan kun je dat het beste buiten doen uit de buurt van andere mensen.

Als je een sigaret rookt in een kleine, dichte ruimte zoals een auto, wordt de blootstelling aan anderen aanzienlijk groter. Daarom is het nu verboden om te roken in de wagen als er een kind (iemand jonger dan 18 j) meerijdt.