12 voordelen van stoppen met roken

Article banner

Je weet ongetwijfeld dat stoppen met roken leidt tot een lager risico op longkanker en hartkwalen, en dat je er een aantal jaren langer door kunt leven. Maar dat zijn nog niet alle voordelen.

Wist je dat de gemiddelde roker meer dan € 2.048,- per jaar bespaart door te stoppen? Of dat stoppen zorgt voor een beter seksleven, meer energie en minder verkoudheid?

DE VERRASSENDE VOORDELEN VAN STOPPEN MET ROKEN

Waar je ook bent in je stoptraject, of het nu dagen, weken of jaren geleden is dat je je laatste sigaret hebt gerookt, stoppen met roken heeft enorm veel voordelen.


Benieuwd naar de voordelen van stoppen met roken?
Lees hier 12 voordelen om jouw te overtuigen om die sigaret dan nu toch écht te laten liggen!

 
 1. Gemakkelijker ademhalen


Heb je last van een rokerskuchje? Die vermindert als je stopt met roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je longfunctie sterk kan toenemen in de eerste drie maanden nadat je gestopt bent. Naast een verbeterde longfunctie zal je ook een betere conditie krijgen waardoor alles dat je doet makkelijker gaat.

 1. Meer energie


Al binnen de eerste 2 weken nadat je gestopt bent verbetert je bloedsomloop. De zuurstof die je inademt wordt daardoor beter verspreid in je lichaam en uiteindelijk krijg je daardoor meer energie. Het wordt makkelijker hierdoor om te sporten en je voelt je minder moe. Wat ga jij doen met al die nieuwe energie?

 1. Een beter seksleven


Stoppen met roken is goed voor je seksleven! ‘Hoe zit dat?’, horen we je denken? Als je stopt met roken, verbetert je bloeddoorstroming. Mannen kunnen daardoor betere erecties krijgen en vrouwen intensere orgasmes doordat ze gevoeliger worden. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat niet-rokers drie keer zo aantrekkelijk zijn als rokers: stoppen met roken kan dus ook een positief effect hebben op het daten!

 1. Stoppen met roken verbetert de vruchtbaarheid


Stoppen met roken verbetert dus je seksleven en maakt je aantrekkelijker. Daarnaast word je ook vruchtbaarder: bij vrouwen verbetert de bekleding van de baarmoeder en bij mannen de kwaliteit van hun sperma. Daarnaast hebben niet-rokers een grotere slagingskans bij IVF. Meerdere goede redenen om te stoppen met roken, toch?

 1. Beter ruiken en proeven


4000 chemicaliën - die adem je in als je een sigaret rookt. Daartussen zitten onder andere veel stoffen die je reuk- en smaakvermogen negatief beïnvloeden. Benieuwd wat er gebeurt als je stopt met roken? Al binnen de eerste week kun je je eten (en andere lekkere dingen) beter ruiken en proeven. Je kunt daardoor dus intenser van de wereld genieten.

 

Untitled-11
 1. Wittere tanden, een gezonder gebit en een frissere adem


Van je verbeterde smaakvermogen kun je het best genieten met een goed gebit. Het komt dan ook mooi uit dat je een kleinere kans op tandvleesontsteking hebt als je stopt met roken. Tabak zorgt voor vlekken op je tanden en is een belangrijke oorzaak van slechte adem. Wanneer je stopt met roken, verkleuren je tanden dan ook niet meer en krijg je een frissere adem. Daardoor kun je na het stoppen optimaal genieten van al die smakelijke gerechten.

 1. Een zichtbaar jongere huid


Roken is een van de grootste oorzaken van versnelde veroudering: rimpels, kraaienpootjes en verticale groeven boven de lippen. Als je stopt met roken, keert de productie van collageen in je huid terug naar het oorspronkelijke niveau waardoor je huid steviger en elastischer kan worden en meer gaat stralen. Samen met je mooie, gezonde gebit en frisse adem levert dat je een gezonder uiterlijk op.

 1. Kleinere kans op longkanker


Rokers hebben een verhoogde kans op longkanker: het merendeel van de longkanker gevallen wordt in verband gebracht met een rookverslaving. Na 10 jaar gestopt te zijn met roken is dat risico weer gehalveerd. Door te stoppen met roken verklein je dus je kans op longkanker

 
 
 1. Verlaagde risico op hartinfarct


Onderzoek wijst uit dat rokers een twee tot zes keer hoger risico hebben op een hartinfarct dan niet-rokers. Twee jaar nadat je gestopt bent met roken is dat risico nog maar twee keer zo groot. Na twee tot vier jaar is het weer even groot als dat van een niet-roker. Als je stopt met roken, heb je dus na vier jaar weer dezelfde kans op een hartinfarct als een niet-roker.

 1. Kleinere kans op verkoudheid en griep


Als je stopt met roken neemt de kans op ziek worden af. Je krijgt daardoor een hogere weerstand tegen bijvoorbeeld verkoudheid of griep. Je algehele weerstand tegen ziektes verbetert dus, waardoor de kans groot is dat je minder vaak ziek wordt.

 1. Gezonder voor je omgeving


Niet alleen jij, maar ook je omgeving ondervindt de nadelen van jouw rookverslaving. Je brengt er namelijk de gezondheid van niet-rokers om je heen ook mee in gevaar: bij kinderen bijvoorbeeld verdubbelt dit ‘meeroken’ hun kans op longontstekingen, oorontstekingen, astma en longkanker. Stoppen met roken heeft daarom dus ook positieve effecten op de gezondheid van de mensen om je heen.

 1.  Meer geld in je portemonnee


Wist je trouwens dat de gemiddelde volwassen Belg gemiddeld 17 sigaretten per dag rookt? Als je nagaat dat je per pakje van 20 sigaretten gemiddeld €6,60 kwijt bent, kun je €170 per maand en maar liefst €2.048 per jaar besparen als je stopt met roken! Wat ga jij met al dat geld doen?

Dus, wil jij een langer en beter leven?

Stop dan met roken! Dat levert je namelijk gemiddeld 8 extra levensjaren op als je op je 30ste stopt. Daarnaast voel je je gezonder, mobieler en heb je meer geld in je portemonnee. Wil jij dat ook ervaren? Versterk dan je kansen met NiQuitin®.